Sastanci i radionice za poljoprivrednike i stručnjake

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tokom 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma pripremilo je niz sastanaka i radionica na kojima poljoprivredni proizvođači i stručnjaci iz različitih oblasti agrara i pratećih grana prenose najnovija znanja i razmenjuju iskustva.

Veliku pažnju juče je privukao panel o osiguranju u poljoprivredi, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstva, osiguravajućih kuća, kao i poljoprivrednici. Svi učesnici istakli su da je procenat osiguranih površina u Srbiji mali – svega oko 10 odsto, što je znatno manje nego u Evropi, te da je potrebno da zajedno nađu najbolji model koji bi doprineo da se to promeni.

– Iz budžeta Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 75 odsto novca namenjeno je za subvencionisanje i podsticaj poljoprivrede – rekao je državni sekretar u ovom ministarstvu Velimiir Stanojević. – Među njima su i subvencije namenjene za osiguranje, koje iznose 40 i 45 odsto premije osiguranja, ali, nažalost, sredstva planirana za ove podsticaje nisu dovoljno iskorišćena i treba preduzeti korake da se to promeni. Da bi se osiguranje u poljoprivredi povećalo, potrebno je da poljoprivrednici imaju tačne i precizne informacije o tome.

Stanojević je ukazao i na to da ovu vrstu podsticaja više koriste veliki sistemi nego mala poljoprivredna gazdinstva. Najčešće se osiguravaju višegodišnji zasadi, a znatno je ređe osiguranje životinja.

Projekat sa Italijom vredan 800 hiljada evra

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva juče se razgovaralo i o sprovođenju dva EU tvining projekta koji za cilj imaju podršku državnoj upravi u efikasnoj realizaciji pretpristupnih pregovora usmerenih ka članstvu u Evropsku uniju. Razgovaralo se o jačanju kapaciteta fitosanitaranog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti, uključujući i ovlašćene organizacije. Ovaj projekat sprovodiće se 18 meseci, vredan je 800.000 evra, finasiran iz IPA II fonda, a država članica partner u projektu je Italija.

Agencijaza energetiku

GNoviSad 970x90 1  

NOVOSADSKI SAJAM • NOVI SAD FAIR • MESSE NOVI SAD • FOIRE DE NOVI SAD • FIERA DI NOVI SAD • НОВОСАДСКАЯ ЯРМАРКА