Naturally, the central topic of the International Agricultural Fair is food, and in the times of the post-covid crisis, the crisis in Ukraine and the climate change, it is also a global topic of utmost importance, according to the participants at the FOOD SUMMIT SYSTEM conference, held at the Master Congress Centre, and organized by the Ministry of Agriculture, Forestry and Water-management of Serbia. It has been pointed out that the aim was to provide enough food, while respecting the social component, as well as gender equality. 

Jedna od novina na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu je to što se na jednom mestu mogu videti četiri rase tovnih goveda: hereford, limuzin, angus i šarole.

– Statistički gledano, broj tovnih grla u Srbiji se povećava, a ova vrsta govedarstva može da bude budućnost stočarstva Srbije i izvozna šansu za našu zemlju – kaže direktorka Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Snežana Trivunović. – Na Sajmu imamo četiri izlagača koji su pioniri u tovnom govedarstvu. Jasno je da uvek može bolje i više da se postigne, ali za početak je ovo veoma dobro. Značaj sajamskih manifestacija i izložbi stoke jeste u tome što pokazuju rad proizvođača, struke i nauke tokom jedne godine, tako da su ovakve manifestacije slika kompletnog rada.

Među najvećim izlagačima u Hali 12 jeste Farma „Đurđević“ iz Inđije, koja je na Sajam donela 20 grla rase (aberdin) angusa, u nekoliko kategorija:  jednog priplodnog bika, junice, krave sa teladima i junice sa teladima.

– Ova rasa je specifična u industriji mesa jer ima dosta kvalitetne proizvode – kaže Dragan Zdjelar sa Farme „Đurđević“. – Meso nije suvo, mramorirano je, odnosno prožeto kapljicama loja jer je to genetski predisponirano. Hranimo ih silažom koju spremamo tokom cele godine, a oteljena grla dobijaju i dodatke.

Za priplodne junice i priplodne bikove ove rase ima zainteresovanih kupaca: ženke su 2.300 evra, a mužjaci 5.000 evra. Grla se uvoze iz Irske, Češke i Nemačke i do sada su osemenjivana veštački, a u planu je prelazak na prirodnu oplodnju.

Deset grla rase šarole izložio je uzgajivač Martin Berze iz „Agro Berze“, navodeći da su njegova telad, junice i bikovi za priplod uvezeni iz Mađarske i Francuske. Milenko Čutović iz Gornjeg Milanovca izložio je pet grla rase hereford, koliko i Adam Bugar iz Ečke .

Rasa limuzin ima budućnost

Miroslav Kiš iz okoline Subotice uzgaja rasu limuzin i na Sajmu je, u Hali 12, izložio je pet grla uvezenih iz Francuske.

– Problemi u govedarstvu su veliki jer nema više toliko mlečnih krava, ali rasa limuzin ima budućnost, dominantna je i u regionu i u svetu – kaže Kiš. – Kad se ovaj posao radi mora se biti strpljiv. I na početku smo znali da prvih pet godina neće biti prihoda jer smo čekali da naš proizvod dođe na naplatu. Ovaj posao se mora voleti, a ne raditi zbog olovke. U poljoprivredi niko ne može da sve tačno izračuna. Zato uvek govorim da radimo s tri nepoznate: koliko će roditi, koja će biti cena i kome je plasirati. Pokušavamo da prodajemo i moram da istaknem da su cene niže od onih koju smo platili za njihove majke i očeve – bar 10 do 20 odsto. Ipak, ko misli da ovo radi sad bi trebalo da počne jer su uslovi za to dobri.

Budite u toku sa svim sajamskim dešavanjima.

Kako biste bili na vreme obavešteni o dešavanjima na Novosadskom sajmu, prijavite se na našu mailing listu.
Vesti ćemo Vam slati jednom u dve nedelje, a dovoljno je samo da nam pošaljete Vaše ime i prezime na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- U 2019. godini uspešno je realizovano 19 sajmova i izložbi u 74 sajamska dana. U Kongresnom centru je održano čak 218 događaja, a prostorni kapaciteti bili su zauzeti 270 dana. Manifestacije na Novosadskom sajmu videlo je 320.000 posetilaca, rekao je na godišnjoj konferenciji za novinare generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Serbia

Serbia is a crossroads of Europe and geopolitically an important territory. International roads and railways that pass through river valleys and make the shortest connection between western and central Europe on the one and the Near East, Asia and Africa on the other side.

Vojvodina

The Autonomous Province of Vojvodina is the northernmost part of the Republic of Serbia. It is situated in the Great Hungarian Plain and covers the area of 21,506 kilometres with about two million inhabitants. The capital city is Novi Sad.

Novi Sad

Novi Sad is the capital of the Autonomous Province of Vojvodina and the second largest city in the Republic of Serbia. It is an important economic, scientific, cultural, university, sports and exhibition centre.

How to get to the Fair

Novi Sad is the capital of the Autonomous Province of Vojvodina and an important economic, scientific, university, cultural and sport centre.

Accommodation

According to the Novi Sad Tourist Information Centre, the capital of Vojvodina prides on the total of 3.500 beds in categorised and non-categorised facilities.

 

The Novi Sad Fair is located on the area of 226,000 square metres.

The total area covers 226,000 m2 and the indoor exhibition area covers 60,000 m2.

There are 37 halls, among which the most up-to-date is the Master Hall, which offers 5,970 m2 of exhibition area.

Novi Sad Fair Congresse Centre covers 2,230 m2. Six small and one large hall facilitate organisation of two simultaneous events for 1,000 and 350 people.

mapa sajma

Contact

Novi Sad Fair
Serbia, 21137 Novi Sad
Hajduk Veljkova 11

Executive manager
Branislava Petrović
Phone: +381 (0)21/ 483-07-12
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Agencijaza energetiku

GNoviSad 970x90 1  

NOVOSADSKI SAJAM • NOVI SAD FAIR • MESSE NOVI SAD • FOIRE DE NOVI SAD • FIERA DI NOVI SAD • НОВОСАДСКАЯ ЯРМАРКА